Saker man ångrar när man blivit gammal

Vad är det man ångrar mest när man blivit gammal? Denna typer av artiklar ser jag lite då och då. Visst är det väl jättebra att man sätter fokus på saker vi människor ångrar på äldre dagar. Genom att dela med sig av sina livserfarenheter så kan vi äldre inspirera de yngre generationerna till att leva sina bästa liv. Något som dock ibland saknas i dessa artiklar är kanske även att motivera oss äldre till att det aldrig är försent att göra något dåligt till något bra. Om det är något man är missnöjd med i livet så finns det alltid en chans att ändra på det. Så länge hjärtat slår så finns det hopp.

Familjen

Ett vanligt tema när det gäller vad man ångrar på äldre dagar är så klart att man inte spenderat tillräckligt tid med familjen. Det är så mycket i livet som kan komma emellan oss och våra älskade. Karriär och vardagsbekymmer kan göra att man inte fullt ut är närvarande när ens barn växer upp. När vi blir äldre så förstår vi plötsligt hur dyrbara alla dessa stunder var. Det finns dock alltid tid att bättra sig, även när man är äldre. Man kan inte göra något åt relationer som varit med de som redan gått bort. Det finns dock alltid möjlighet att ge mer till de som fortfarande finns ibland oss. Även om ens barns barndomsår sedan länge är förbi så kan man alltid förbättra relationen med deras vuxna jag. Är man så lyckligt lottad att man har barnbarn så kan man även försöka ge lite av den tid till dem som man aldrig hann ge sina egna barn.

För mycket jobb och för lite njutning

Det är lätt att fastna i ekorrhjulet och ge nästan all sin vakna tid till sitt arbete. Eftersom så många äldre ångrar att de arbetade så mycket så finns det all anledning för de nu yrkesaktiva att ta lärdom och lyssna. Även om man blivit äldre så finns det fortfarande chans att ändra sitt beteende. Börjar man närma sig pensionsålder så kan man fundera på att ta ut sin pension så fort det är möjligt för att istället njuta av livets efterrätt till fullo. En bra ide för alla oss som trots allt gillar att vara aktiva är också att tänka på att trappa ner på jobbet. På många arbetsplatser finns goda möjligheter att gå ner på deltid eller bara jobba lite extra när man nått upp till pensionsålder.

Hålla inne med sina känslor

Något många ångrar då de närmar sig den de senare kapitlen av sitt liv är att de inte utryckte sina känslor tillräckligt bra. I många fall kan det vara försent att säga saker som aldrig blev sagda. Därför bör man göra sitt yttersta för att leva ett närvarande liv där man kommunicerar med sina medmänniskor. Det gäller så klart att man talar om för sina nära hur mycket de betyder för en. Att släppa lös sina känslor kan även innebära att man vågar säga saker som kanske inte kommer att motas så väl. För att vara ärlig mot sig själv och andra kan det ibland kräva att man säger tuffa sanningar. Om man känner att man blivit sårad eller dåligt behandlad av en vän, familjemedlem eller kollega så är det viktigt att man talar ut och sätter ord på sina känslor.

Att vara mer närvarande i sina egna känslor är något som man kan öva på, även när man blivit gammal. Det är aldrig försent att blir mer kommunikativ med vad man tänker och känner.